Saturday 3 October 2015

RESEPI : Siakap Masak Stim

Salam & Holla LIFE

Ni nak parking 1 lagi resepi
2 x dah buat siakap stim ni
1st dulu buat kering
So 2nd time ni kita add on air sikit

Sebelum kukus
Bahan2 :
1 ekor ikan siakap (sederhana)
1 biji lemon (diperah jus)
3 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah
1/2 biji capsicum
Halia 1" (dipotong mancis)
Daun limau purut
daun sup 
1 biji tomata (belah 6)
Perasa
Garam

Cara2 :
1. Panaskan pengukus 
2. Campur rata semua bahan diatas. Tambah air jika perlu
3. Perasakan.
4. Kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga masak
5. Sedia untuk dihidangkan.

Tadaaa...dah siap
Mydin haritu buat siakap jual kira ekor
dalam RM6.90 kot
tu mula beli sekor
masak stim yg 1st time tu
pastu beli 2 ekor plak
1 masak stim yang 2nd ni
ade lagi sekor kat umah.
nak buat 3 rasa.
nk google dulu resepi jap g.
balik ni boleh buat kan.

*** ade kawan buat letak asamboi. rendam dulu. air asam boi tu buat kuah. tapi 2 x buat ni asamboi asyik la lupa nak beli. mak redha je lah dgn kemalasan sendiri kannnnn...

Till we meet again.
Love...XoXo

No comments:

Post a Comment